De eerste babyschoentjes kopen: waar moet je op letten?

En dan is het zover: je kind gaat lopen, een echte mijlpaal die je niet snel zult vergeten. Na die eerste stapjes wordt het tijd voor de aanschaf van de eerste schoentjes. Maar welke schoenen zijn nu geschikt voor je baby? En waar moet je op letten bij de aanschaf?

De eerste schoenen voor je baby

Schoenen voor je baby heb je niet meteen vanaf de geboorte nodig. Vanaf het moment dat hij of zij buiten gaat lopen zijn schoenen echt nodig. Voor die tijd gebruik je schoentjes eigenlijk alleen om de voeten van je baby voornamelijk om warm te houden, maar dat kan net zo goed met babysokjes of slofjes. Sokken of slofjes bij voorkeur met antislipzolen zijn voldoende om ervoor te zorgen dat je kind niet direct uitglijdt bij zijn eerste stapjes binnenshuis. Ook raad ik aan om je kind zoveel mogelijk te  laten lopen op blote voeten vanwege de beste grip en ontwikkeling van de voet- en beenspieren.

De ontwikkeling babyvoeten

De voeten van een pasgeboren baby bestaan nog grotendeels uit kraakbeen en vet. Babyvoeten hebben daardoor vaak een platte vorm, omdat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. Dit is nodig omdat een deel van de botten in de voet nog niet ontwikkelt zijn.  Als alle botjes aanwezig zijn dan verdwijnt In de eerste jaren ook het vet en wordt het kraakbeen omgezet in bot. De spieren en zenuwen in een babyvoetje zijn ook nog niet volledig ontwikkeld. Als baby’s voor het eerst hun voeten en benen beginnen te bewegen, door ermee te spelen en te trappelen, beginnen de spieren in de voeten zich te ontwikkelen. Hoe meer je kind beweegt, hoe meer de spieren zich voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen.

Kinderen die net gaan staan doen dit meestal op een platte voet: de voet heeft daardoor een groter oppervlak en dat zorgt ervoor dat je kind stabieler staat. Baby’s houden hun tenen bij de eerste stapjes vaak gekromd, in een soort grijphouding, om meer grip te krijgen op de ondergrond. Daarom is het bij die eerste stapjes beter om hem op blote voeten of (antislip) sokken te laten lopen, dan op schoenen: zo heeft je kind meer grip en kan hij zijn voeten en tenen vrij bewegen. Op die manier ontwikkelen de spieren zich op de juiste manier.

Als je kind ook buiten gaat lopen, heeft hij schoentjes nodig. Deze schoenen moeten flexibel en soepel zijn en vooral de onderzool bij de voorvoet en genoeg ruimte bieden, zodat het de verdere ontwikkeling van de voeten niet verstoort. Als de schoentjes te stevig zijn, zal je kind eerder vallen en instabiel op zijn voeten staan.  Voor meer informatie kijk op de website https://www.oudersvannu.nl/

 

 

Deel dit bericht