Leren lopen van een baby. Babyschoentjes aan of blote voeten?

De eerste stapjes: een belangrijke mijlpaal voor je baby.  Maar wanneer leren de meeste baby’s lopen? Is het lopen op babyschoentjes nu beter of is het beter om ze op blote voeten te laten lopen? En wat kan je als ouders doen om het lopen te stimuleren?

Hieronder ga ik dieper in op bovenstaande vragen:

De eerste stapjes

Rond de negen maanden beginnen de meeste baby’s zich op te trekken. Kan je baby staan, dan duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat hij of zij de eerste stapjes zet. Gemiddeld lopen de meeste baby’s tussen de negen en twaalf maanden. Eerst houden ze zich vast aan jpi als ouder of een ander voorwerp zoals een tafel, maar rond de veertien maanden loopt het merendeel van de baby’s los.

Maar hoe leert je baby lopen?

De voetjes van een zuigeling heeft een platte vorm doordat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. De voetboog wordt gevormd in de eerste 10 jaar. Een kindervoet groeit snel en bereikt gedurende het eerste jaar, bijna de helft van de grootte van een volwassen voet. De ontwikkeling en van de coördinatie en spieren die hij nodig heeft om te leren lopen gaat het eerste jaar heel snel. En dat geldt ook voor een goed evenwichtsgevoel. Heeft je kind alles dat nodig is om te leren lopen, dan zal hij of zij de eerste stapjes vanzelf gaan zetten.

Blote voeten lopen?

Heel schattig zijn de babyschoentjes, maar binnenshuis zijn ze niet nodig. Op blote voeten lopen stimuleert zelfs de ontwikkeling van de balans van je baby, waardoor hij of zij eerder zal gaan lopen. Belangrijk is wel dat de grond niet te koud en zacht is als je kind op blote voeten rond loopt.

Willen je toch liever je baby toch iets aan zijn of haar voeten doen? Zachte leren babyslofjes of antislip sokjes zijn ook prima. Deze zorgen ervoor dat je kind niet uitglijdt als hij  of zij de eerste pogingen tot lopen doet. Pas als je kind echt buiten gaat lopen, is het nodig hem babyschoentjes aan te doen, maar belangrijk is dan wel dat de schoen bij het buigpunt onder de voorvoet flexibel is. Want anders heeft je kind teveel moeite om goed af te wikkelen.

Hoe kun je het leren lopen stimuleren?

Kun je als ouder niet wachten tot je baby zijn of haar eerste stapjes zet? Hoewel elk kind dit toch echt op z’n eigen tempo doet, zijn er wel wat dingen die je als ouder kunt doen om het leren lopen te stimuleren:

  1. Geef je kind de tijd en ruimte om te oefenen
    Zware meubels zijn ideaal om zich aan op te trekken, net als de rand van de box. Ook kun je je kind aan zijn handjes vasthouden als hij of zij kan staan. Grote kans dat hij of zij al snel zal proberen de eerste stapjes te zetten.
  2. Staat hij of zij terwijl hij of zij zich vasthoudt aan de tafel?
    Als ouder kun je dan vlak voor hem of haar gaan zitten, je armen uitsteken en daarmee maak je je kind enthousiast om een stapje in de richting van jou te doen. Je kunt de handen vastpakken als hij of zij probeert om naar je toe te lopen. Eerst allebei en wat later maar één handje. Dit kun je wel pas doen als je merkt dat je baby er ook echt klaar voor is (om frustraties te voorkomen).
  3. Je kunt je kind ook aanmoedigen
    Zet hij of zij de eerste stapjes? Laat merken dat je trots en blij bent. Ook als het niet meteen lukt. Dit zal je kind motiveren om het nog eens te proberen.

 

De komende weken ga ik wat meer vertellen over goede baby- en kinderschoenen, hoe kun je de voet opmeten en waar moet je op letten bij het kopen van goede kinderschoenen. Wil je over bovenstaand onderwerp meer weten, ga dan naar https://www.oudersvannu.nl/

Deel dit bericht