HIELPIJN door het wandelen….Wat nu?

De vorige keer gaf ik aan, dat ik verder zou gaan met de klachten die kunnen ontstaan als je teveel wandelt of van beperkt wandelen ineens elke dag gaat wandelen. De meest voorkomende blessures zijn peesontstekingen, zoals de achillespees, de pees aan de binnenzijde van de voet en de grote peesplaat/hielspoor aan de onderzijde van de voet.

Ik ga er vandaag eentje uitlichten en dat is de peesplaatontsteking, in de volksmond hielspoor, aan de onderzijde van de voet. Als je daar al last van hebt dan hoor je helaas tot de 10% van de mensen die deze blessure heeft. Het is de meest voorkomende blessure aan de voet, maar helaas ook één van de meest hardnekkige, want een peesblessure heeft een recidief van 40%.

Hielspoor is een ontsteking van de voetzoolpees (fascia plantaris) op de plaats waar deze aan het bot van de hiel vastzit. Deze peesplaat verbindt het hielbot met de voorvoet. Door de langdurige irritatie en ontsteking ontstaan er verkalkingen in de aanhechting van de voetzoolpees op het hielbeen. Het hielspoor is niet de oorzaak van de pijn of de aandoening maar een gevolg van de langdurige ontstekingsprocessen.

Vandaag ga ik als eerste uitleggen, welke 8 factoren een belangrijke rol spelen in het krijgen van deze blessure.

 1. Regelmatig langdurig staan en lopen voor je werk

Zoals in de verpleging, de bouw, productiewerk, enz. Ik zie nu  veel mensen die werken in de zorg. Dit door de enorme toename van werkdruk en werkuren.

2. Intensief voet belastende sporten en daar behoort wandelen ook bij.

Veel mensen in mijn praktijk zijn van 1-2x per week een rondje wandelen, overgegaan naar elke dag 30-60 minuten wandelen. En denken vaker dat wandelen niet echt een belastende vorm van bewegen is. We lopen      gemiddeld 100 stappen per minuut, dus reken maar uit Dat zijn elke dag 3.000-6.000 stappen extra. Een totale toename van meer dan 80%.  Je kunt het vergelijken als je van 1 tot 2x per week naar de sportschool gaan ineens elke dag diezelfde spieren gaat trainen in de sportschool.

3. Afwijkingen in de voetstand en voetvorm

Als je voet teveel naar binnen kantelt of je hebt een holle of platte voet, dan geeft dit een van nature hogere trekkracht op de peesplaat.

4. Bepaalde bewegingsbeperkingen in de voet/enkel

Een enkel die minder mobiel is of een beperkte grote teen leidt tot meer trekkracht op de peesplaat.

5. Overgewicht

Helaas zie ik in de praktijk, dat veel mensen zwaarder zijn geworden sinds Corona. Een gewichtstoename van 3 kg leidt al deels tot 9 kg extra belasting op de peesplaat. Dus een redelijke rugzak erbij.

6. Langdurige vermoeidheid en stress

Corona veroorzaakt bij veel mensen nu meer stress en vermoeidheid. Dit zorgt ervoor dat je belastbaarheid van je lichaam omlaag gaat, met alle risico’s op het krijgen van een blessure.

7. Een disbalans in de heup- en rompstabiliteit

In mijn praktijk blijkt vaak, dat aan de zijde waar de disbalans zit, ook vaak deze blessure voorkomt. Door onvoldoende romp- en heupstabiliteit ontstaat een verlate hiellift. Dus het moment dat de hak van de grond af komt is te laat, waardoor de tractie op de peesplaat groter wordt. Dit komt doordat de peesplaat ingezet wordt om de hak op tijd van de grond af te krijgen.

8. Verkeerd schoeisel

Regelmatig zie ik mensen die verkeerde schoenen dragen voor het wandelen, zoals het dragen van gewone schoenen, te slappe of te oude schoenen. Ik hoor vaak als reden, omdat ze toch maar een “klein” rondje gaan lopen of ze hebben geen zin om te wisselen van schoenen.

Dus je ziet dat er allerlei oorzaken kunnen zijn, waarom je last kunt krijgen van deze peesblessure. De volgende keer ga ik uitleggen wat je kunt doen om te zorgen dat je weer goed hersteld van deze blessure. Dus luister goed naar je lichaam en blijf niet doorlopen als je klachten hebt, want het krijgen van een chronische peesblessure zit helaas in een klein hoekje. 

 

Deel dit bericht