Het verhaal van een patiënt: zo wilde ik geen 40 worden

Ik ben een vrouw van 39 jaar en heb dus al jarenlang sinds mijn laatste zwangerschap, 12 jaar geleden, last van pijnlijke branderige zwaar vermoeide voeten, onrustige benen en bekkenklachten linkszijdig. Ik ben kapster en deze klachten hinderde mij steeds meer in het uitvoeren van mijn vak. Ik zat zelfs te denken om mij  om te scholen naar een ander beroep, zoveel last had ik ervan.

Als eerste ben ik begonnen met het aanmeten en dragen van steunzolen, via de orthopedisch schoenmaker. Dat ging een tijdje goed, maar op een gegeven moment kwamen de klachten weer terug, vooral mijn voet- en beenklachten. Op advies van een vriendin ben ik toen naar een podoloog gegaan en heb weer andere zolen gekregen. Aan het begin van de dag ging dat nog goed, maar in de loop van de dag werden mijn voeten steeds pijnlijker en gingen de zolen zelfs irriteren. Als ik ze dan uit deed, gaf dat even verlichting maar dan kwamen mijn klachten van vermoeide voeten weer helemaal terug. Ik ging meer wisselen van schoenen, maar dat hielp maar tijdelijk. En het hele vervelende was, dat de klachten in de loop van de jaren steeds erger werden. Eerst had ik voornamelijk aan het eind van de dag klachten, maar op een gegeven moment kreeg ik steeds meer last in de loop van de dag en het werd zelfs zo erg, dat ik smorgens al op stond met pijnlijke voeten. Ondanks allerlei aanpassingen aan de zolen werden de klachten niet beter.

Ik ging allerlei andere dingen proberen, zoals gelzooltjes, koude voetenbadjes, allerlei soorten crèmes, maar het hielp allemaal niet. Toen ben ik naar een manueeltherapeut gegaan, omdat mijn bekken ook steeds meer klachten gaf. Oefeningen gehad, het bekken is rechtgezet en ben ik het staan gaan afwisselen met meer zitten en dat ging een tijdje beter, maar die klachten kwamen ook weer meer terug. Een andere vriendin gaf aan, om eens naar een osteopaat te gaan, omdat die haar goed geholpen had, maar helaas had dit voor mij weinig effect. Via de huisarts ben ik doorverwezen naar een orthopedisch chirurg. Er is een MRI gemaakt van het bekken, benen en voeten, waar niks op te zien was en men kwam tot de conclusie dat ik het chronische pijnsyndroom had en dat ik hiermee moest leren leven.

Omdat mijn vriend goede ervaringen had met De BewegingsExpert, heb ik die laatste strohalm opgepakt, want ik was radeloos. Ik was pas 39 jaar en ik voelde mij compleet invalide. Kon mijn vak niet meer uitoefenen, niet meer lang wandelen met mijn vriend en  kind, feestjes werden steeds vervelender enz. Dus ben in het najaar bij jou terechtgekomen en daar ging een wereld voor mij open. Ik had nog nooit zo’n uitgebreid onderzoek gehad, waarbij alles vanaf de voeten tot  en met de rug werd onderzocht. Zij  kwam tot de conclusie, dat ik een forse afwijkende stand had van mijn voeten en benen links > rechts, een duidelijke disbalans had in mijn romp- , bekken- en heupstabiliteit ten nadele van links, een gevoelsstoornis had in mijn voeten en dat mijn pijnsysteem ontregelt was.

Hierop heb ik weer andere zolen gekregen, een schoenadvies gekregen,  werd ik doorverwezen naar een collega fysiotherapeut, die intensief aan de slag is gegaan met mijn disbalans en heb werk- en leefstijladviezen gekregen om mijn pijnsysteem weer te reguleren. En na 4 maanden, waren het merendeel van mijn klachten voor 70% verbeterd.

Natuurlijk moet ik opletten, dat ik niet terugval in mijn oude valkuilen en gedrag, maar ik ben  je ontzettend dankbaar dat ik die laatste strohalm toch opgepakt heb! Nogmaals dank je wel….

Deel dit bericht