Verhoogt een lichte hardloopschoen de kans op blessures?

Het dragen van lichte hardloopschoenen kan tijdens de remfase van de loopcyclus resulteren in een overmatige activering van de buitenste kuitspier. Dit kan het krijgen van spierblessures verhogen, zo blijkt uit recent onderzoek.

In het onderzoek werd gekeken naar de effecten van schoenen met verschillende gewichten op de individuele spierbijdragen van de kuit tijdens een hardloopcyclus. Twintig mannelijke hardlopers renden op een krachtplatform met schoenen van vier verschillende gewichten (175 g, 255 g, 335 g en 415 g). De studie evalueerde de spierkrachten van de onderste ledematen van hardlopers onder de vier verschillende schoengewichten met behulp van een musculoskeletaal modelleringssysteem.

In het onderzoek werden significante verschillen gevonden voor de spierbijdragen van de buitenste kuitspier in de remfase bij de verschillende schoengewichten. Dat kan erop wijzen dat verschillende schoengewichten de spieractivatie tijdens de remfase kunnen veranderen.

De post-hoc-vergelijkingen lieten zien dat de buitenste krachtbijdragen van de kuitspier tijdens de remfase groter waren in de schoenconditie van 175 g dan in de schoenconditie van 415 g. De toenemende spieractiviteit leidt tot een toenemende belasting van die spier, en een toenemende belasting kan letsel veroorzaken aan de achillespees, die zeer kwetsbaar is voor herhaalde overbelasting tijdens hardloopactiviteiten.

Daarom kan het dragen van een lichte schoen die resulteert in overmatige activering van de buitenste kuitspier tijdens de remfase het krijgen van spierblessures verhogen. Er waren geen andere significante verschillen in andere spierbijdragen gedurende de loopcyclus.

Dus let ook op het gewicht van de hardloopschoen, wilt u achillespeesblessures verminderen. En is er een blessure, dan kunnen wij als De BewegingsExpert u goed helpen door middel van een uitgebreide analyse, waarbij wij in u hele bewegingsketen kijken naar afwijkingen in kracht, lengte, stabiliteit, mobiliteit en biomechanica, waarbij we de voet altijd als uitgangspunt nemen. Tevens houden wij een gratis spreekuur in de Hardloopwinkel in Bodegraven.

Wilt u het hele artikel lezen?

Wang, I., Chen, Y., Zhang, K. et al. Effects of the weight of shoes on calf muscle simulation. J Foot Ankle Res 13, 47 (2020). https://doi.org/10.1186/s13047-020-00415-x

 

Deel dit berichtCorona maatregelen

Middels dit bericht willen wij u op de hoogte brengen, dat wij vanaf 1 juni weer de reguliere podotherapiezorg gaan hervatten. Daarbij hoort wel een nieuw beleid en opgewaardeerd protocol.

Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Daarom kunnen er vanaf heden weer afspraken gemaakt worden. Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren:

 • Heeft u nu corona?
 • Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
 • Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
 • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
 • Bent u in thuisisolatie?
 • Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijke bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij het betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.

Nog wat extra aanwijzingen:

 • Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • In de wachtkamer van onze praktijk in het St Antonius ziekenhuis in Woerden en het gezondheidscentrum t Zand is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom indien mogelijk alléén naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
 • Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.

Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden. In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen. Voor vragen zijn wij bereikbaar op 0348- 460 507 of secretariaat@debewegingsexpert.nl

G. Heijgele en het team van de BewegingsExpert