Verhoogt een lichte hardloopschoen de kans op blessures?

Het dragen van lichte hardloopschoenen kan tijdens de remfase van de loopcyclus resulteren in een overmatige activering van de buitenste kuitspier. Dit kan het krijgen van spierblessures verhogen, zo blijkt uit recent onderzoek.

In het onderzoek werd gekeken naar de effecten van schoenen met verschillende gewichten op de individuele spierbijdragen van de kuit tijdens een hardloopcyclus. Twintig mannelijke hardlopers renden op een krachtplatform met schoenen van vier verschillende gewichten (175 g, 255 g, 335 g en 415 g). De studie evalueerde de spierkrachten van de onderste ledematen van hardlopers onder de vier verschillende schoengewichten met behulp van een musculoskeletaal modelleringssysteem.

In het onderzoek werden significante verschillen gevonden voor de spierbijdragen van de buitenste kuitspier in de remfase bij de verschillende schoengewichten. Dat kan erop wijzen dat verschillende schoengewichten de spieractivatie tijdens de remfase kunnen veranderen.

De post-hoc-vergelijkingen lieten zien dat de buitenste krachtbijdragen van de kuitspier tijdens de remfase groter waren in de schoenconditie van 175 g dan in de schoenconditie van 415 g. De toenemende spieractiviteit leidt tot een toenemende belasting van die spier, en een toenemende belasting kan letsel veroorzaken aan de achillespees, die zeer kwetsbaar is voor herhaalde overbelasting tijdens hardloopactiviteiten.

Daarom kan het dragen van een lichte schoen die resulteert in overmatige activering van de buitenste kuitspier tijdens de remfase het krijgen van spierblessures verhogen. Er waren geen andere significante verschillen in andere spierbijdragen gedurende de loopcyclus.

Dus let ook op het gewicht van de hardloopschoen, wilt u achillespeesblessures verminderen. En is er een blessure, dan kunnen wij als De BewegingsExpert u goed helpen door middel van een uitgebreide analyse, waarbij wij in u hele bewegingsketen kijken naar afwijkingen in kracht, lengte, stabiliteit, mobiliteit en biomechanica, waarbij we de voet altijd als uitgangspunt nemen. Tevens houden wij een gratis spreekuur in de Hardloopwinkel in Bodegraven.

Wilt u het hele artikel lezen?

Wang, I., Chen, Y., Zhang, K. et al. Effects of the weight of shoes on calf muscle simulation. J Foot Ankle Res 13, 47 (2020). https://doi.org/10.1186/s13047-020-00415-x

 

Deel dit bericht